top of page

Houd je organisatie veilig, ook met thuiswerkers


Wat een verschil. In minder dan een maand moest een groot deel van werkend Nederland overgaan op een thuiswerkmodel.


Thuiswerken betekent ook extra aandacht geven aan de veiligheid van je IT-omgeving. Waar dien je rekening mee te houden?Voordat je een thuiswerkoplossing implementeert moet je begrijpen welke medewerkers toegang nodig hebben tot welke gegevens en vanaf welke apparaten. Hebben ze toegang nodig tot interne applicaties? Fileshares? Samenwerkingstools? Hebben ze toegang nodig vanaf een bedrijfslaptop, hun thuiscomputer of een mobiel apparaat? Op, basis van deze antwoorden kun je kiezen voor een veilige oplossing.


Vanwege de huidige COVID-19-situatie hebben veel organisaties snel Microsoft Teams geïmplementeerd. Vanwege de noodzakelijke snelheid is er mogelijk minder aandacht geweest voor de beveiliging van deze thuiswerkoplossing. En dit terwijl beveiliging extra aandacht behoeft vanwege de dislocatie van je medewerkers en het mogelijk gebruik van bedrijfsvreemde devices.


Multi factor authenticatie

Standaard worden systemen en applicaties (ook Microsoft Teams) beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Maar wat nu als deze informatie in handen komt van een derde? Je weet niet of deze persoon kwade bedoelingen heeft maar kun je dat risico nog nemen?


Door naast gebruikersnaam/wachtwoord nog een eenvoudige tweede verificatieslag toe te voegen (multi factor authenticatie of MFA) voorkom je dat er dan toegang wordt verleend aan personen die hiertoe niet geautoriseerd zijn. In de praktijk betekent dit dat de gebruiker na zijn gebruikersnaam en wachtwoord ingegeven te hebben nog een tweede bevestiging van zijn of haar identiteit geeft, bijvoorbeeld door een code die de medewerker via zijn mobiele telefoon ontvangt. Zo weet je zeker dat die persoon bij het inloggen ook echt de persoon is die hij 'zegt' dat hij is.

Multi factor authenticatie is het allerbelangrijkste dat je kunt (en moet) doen om je omgeving te beveiligen. Microsoft Office 365 heeft daarvoor de mogelijkheden in huis.


Heb je dit nog niet geïmplementeerd voor je organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op, dan we vertellen we je hoe 365optimizers voor jouw organisatie MFA implementeert én hoe we je medewerkers begeleiden bij het gebruik ervan in de dagelijkse praktijk.


Comments


bottom of page