top of page

Multifactor authentication: is het effectief?

Bijgewerkt op: 24 apr.

Een eenvoudige manier om je cyber security flink te verbeteren!
Het aantal cyberaanvallen is sinds de coronacrisis vervijfvoudigd. Jouw bedrijf neemt waarschijnlijk allerlei maatregelen om de kans op een datalek te verkleinen. Het instellen van multifactor authentication (MFA) voor medewerkers is hierbij enorm belangrijk. Want 80 procent van de hacking-gerelateerde aanvallen komen binnen via wachtwoorden.Het instellen van MFA verkleint het risico op een datalek via wachtwoorden al snel met 99,9 procent. Het is dus een heel belangrijke en effectieve beveiligingsmaatregel. Je houdt de meeste hackers namelijk pas tegen als je meer dan één verificatiestap instelt. Want hackers achterhalen je wachtwoorden vaak vrij makkelijk, of deze zijn zelfs al bij hen bekend. Het wordt pas echt lastig voor hen als zij andere stappen moeten doorlopen. Ze hebben hiervoor informatie nodig waar zij moeilijk aan komen. Een systeem of applicatie binnenkomen is dan bijna onmogelijk.


André Cardinaal, Business Consultant bij 365optimizers: “Toepassing van MFA is een eenvoudige maatregel om te nemen, met groot effect op het veiligheidsniveau. Het is daarom de eerste maatregel om te overwegen als je je ict-beveiliging wilt aanpakken.”Met MFA speel je in op de volgende veelvoorkomende securityrisico’s:

  1. Hackers die toegang krijgen tot zakelijke e-mail: als e-mailaccounts met slechts één wachtwoord zijn beveiligd, komen mensen hier vrij makkelijk onrechtmatig binnen. Vanuit daar kunnen zij de bedrijfsvoering ontwrichten en geld stelen.

  2. Het hergebruik van wachtwoorden: uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de werknemers voor verschillende accounts en applicaties hetzelfde wachtwoord gebruikt. De schade kan dan enorm zijn wanneer het wachtwoord in verkeerde handen valt en het systeem geen extra authenticatie vraagt van de hacker.Wat is multifactor authentication precies?Multifactor authentication is een manier om mensen ergens toegang toe te verlenen waarbij zij twee of meer beveiligingsstappen succesvol moeten doorlopen. Zo moeten gebruikers bijvoorbeeld een persoonlijk wachtwoord invoeren én een aanmelding bevestigen met de Microsoft Authenticator-app op hun mobiele telefoon.


De mogelijke beveiligingstappen die je met MFA kunt instellen zijn onder te verdelen in vijf factoren. Het is bij MFA belangrijk dat de twee gekozen beveiligingsstappen zijn terug te voeren op twee verschillende van de vijf onderstaande factoren. Hieronder lees je welke vijf factoren er zijn binnen MFA:


  1. Iets dat je weet: Het gaat bij deze factor om iets dat de gebruiker zelf weet en onthoudt: bijvoorbeeld een persoonlijk wachtwoord of het antwoord op een beveiligingsvraag (bijvoorbeeld: ‘Wat is de voornaam van je vaders vader?’).

  2. Iets dat je bent: Het gaat hierbij om digitale herkenning van de persoon die inlogt, bijvoorbeeld via een vingerafdruk of irisscan.

  3. Iets dat je hebt: Hieronder vallen gegevens die de gebruiker heeft ontvangen, zoals een hardware token of een eenmalige inlogcode die via e-mail of sms is verzonden.

  4. Locatie: Met deze factor krijgen gebruikers alleen toegang wanneer zij zich op een bepaalde geografische plek bevinden, bijvoorbeeld binnen de muren van het bedrijf of in een bepaald land.

  5. Tijd: Deze factor legt beperkingen op wat betreft het tijdstip waarop mensen kunnen inloggen. Bijvoorbeeld alleen op één bepaalde dag, of dagelijks tussen 09:00 en 13:00 uur.


Multifactor authentication is een effectieve en toegankelijke manier om je cyber security flink te verbeteren. Wil je weten hoe jouw organisatie MFA effectief kan inzetten en wat hierbij komt kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met onze security experts.

Comentarios


bottom of page